Ръководство за писане и редактиране на статии в Greti.bg

Публикувано от на в Съвети за използването на Greti.bg
  • Размер на шрифта: Голям Малък
  • Прочитa: 3169
  • 0 коментара
  • Печат

Писането на статии в блога не се различава по нищо от писането на каквото и да е друг текст в какъвто и да е текстов редактор - ако имате добра идея хората биха прочели текста независимо от оформлението. Все пак считам за редно да дам малко разяснения за тези, които желаят да направят добре изглеждащи статии, но не са наясно с техническото им изпълнение. В това ръководство се опитвам да засегна всички важни бутони в редактора, но в случай на необходимост винаги можете да потърсите съдействие от екипа на социалната мрежа.

За да започнете нова статия отидете на Блог » Нова статия

nava-statiya.JPG

Това ще доведе до отваряне на редактора на статии, но преди да продължите с писането е добре да въведете няколко основни неща - заглавие на статията, категория и от кого да се вижда. Ето и пълно обяснение за какво служат всички полета и бутони над редактора:

pisane-na-statii-obshti-nastroyki.JPG

(1) Бутон за преглед на статията - натиснете го за да видите как точно ще изглежда статията ви в завършен вид. Изисква да сте разрешили изкачащите (pop-up) прозорци и за това ако желаете да използвате тази функция се огледайте дали браузъра ви не е извел някъде съобщение, че е блокирал изкачащ прозорец от Greti.bg

(2) Запис на чернова - с този бутон записвате статията си като чернова и в случай на спиране на тока, прекъсване на интернет връзката и други подобни, можете да възстановите статията си във вида, каквато е била при последният запис

(3) Избор на категория - Изберете категорията така, че максимално добре да описва идеята на вашата статия. Категориите са лесен начин за читателите да намират интересуващата ги информация и за това е добре да отделите малко време и да помислите къде е най-подходящо да поставите статията си. Ако наличните категории не са ви достатъчни можете да се обърнете към администратор за добавяне на нови.

(4) Заглавие на статията - това е може би най-важното нещо за вашата публикация. Ако заглавието не е грабващо надали някой ще обърне внимание на текста под него... Заглавието трябва да е достатъчно описателно и да показва за какво е статията. То ще се вижда навсякъде в сайта, а също така и при споделяне на статията в други социални мрежи, при показване на резултати от търсене в Google, в RSS емисията на социалната мрежа и т.н.т.

(5) Постоянна връзка - от тук можете да определите как да изглежда адреса към статията ви (т.е. това, което изписвате в адресната лента на браузъра и което изпращате на приятелите си за да видят новата ви статия). Въвеждането на това поле не е задължително и ако не въведете нищо за адрес ще се използва заглавието на статията, като интервалите се заместват с тире ( - ) 

(6) Настройки за видимост - по подразбиране статиите в блога се виждат от всички потребители. Ако желаете вашата нова публикация да е достъпна само от вашите приятели то това е мястото от където да посочите това ваше желание. 

(7) Избор на език - тук нищо не въвеждайте. Според правилата на социалната мрежа всички публикации трябва да са на български и за това не е необходимо да избирате език (това поле предстои да бъде премахнато и когато четете настоящото ръководство може вече да не е налично)

(8) Споделяне на статията - ако сложите отметка до иконката на Facebook статията ви ще бъде публикуване не само в блога на Greti.bg, но и на стената на социалната мрежа във Facebook. Ако сте настроили персоналните настройки за публикуване (т.е. ако сте "вързали" Facebook акаунта си с блога) ще можете да публикувате и на вашата лична Facebook стена. Тази опция е изключително полезна за хората, които искат да опишат някое преживяване и да го споделят с приятелите си във Facebook (там нямате възможност за дълги и добре оформени публикации)

(9) Отказ - ако тепърва започвате статията то чрез натискането на този бутон се отказвате от писането й, а ако правите промени по съществуваща статия този бутон ще отмени всички промени от последният запис до момента на натискането му. Същият ефект се постига ако отидете на друга страница или ако затворите прозореца на браузъра ви.

(10) Обнови - записва статията и затваря редактора, но ако преди това не е била публикувана статията остава видима само за вас

(11) Публикувай - записва статията и я прави публично достъпна (като естествено се взима под внимание настройката за видимост). След натискане на този бутон редактора се затваря

Преди да стигнем до същинския редактор е редно да споменем още няколко бутона, които са точно над него:

buttons.jpg

По-стари статии: Отваря поле за търсене и вмъкване на линк към вече публикувани в персоналният блог статии. 

Вмъкване на снимки: Отваря панел за избор и вмъкване на снимка. Пълното действие на този бутон можете да видите в следното ръководство: Как да вмъкваме картинки в блоговете на Greti.bg?

Вмъкване на клип: Натискането на този бутон ви позволява да публикувате видео клип към вашата статия. Клипа трябва да е качен в някоя от публичните мрежи като YouTube

Веднага под тези бутони се намира мястото, където да въвеждате текста на вашите статии, както и бутоните за форматирането им. Сами избирате как да изглежда статията си, но ако я направите по-атрактивна ще си повишите шансовете хората да я прочетат наистина и дори да я споделят с приятели.

redaktor-na-statii.jpg

Ето за какво служат отбелязаните места и бутони:

(1) Бутони за форматиране на текста - предназначението им можете да намерите тук: Предназначение на бутоните на редактора на статии. При натискането на някой бутон се отчита дали сте селектирали част от текста и ако да - бутона действа върху селектираният текст, а ако не - бутона променя форматирането за текста, който тепърва ще въведете. Картинките, таблиците и линковете се редактират като поставите курсора върху тях или ги селектирате и натиснете съответния бутон за вмъкване/редактиране на съответният елемент. 

(2) Място за въвеждане на текста - общо взето редактора работи като всяко друго текстово поле, но ви показва текста точно във вида, в който ще се вижда от вашите читатели. Веднага виждате действието на форматиращите команди, вмъкнатите снимки или видео клипове, виждате как ще изглеждат линковете и до къде водят... и т.н.т. Единствено таблиците изглеждат малко по-различно след публикуването, но за да избегнете всякакви съмнения за възможни разлики можете от време на време да натискате бутона за преглед на статията, който е описан по-горе в това ръководство.

(3) Промяна на размера на редактора - хванете "лентичките" с мишката и ги влачете нагоре и надолу. Това ще промени размера на редактора според вашите предпочитания. Ако идеята е да спечелите повече място за писане и по-добра видимост то много добра идея е да използвате бутона за разпъване на редактора на цял екран, който е описан в Предназначение на бутоните на редактора на статии

(4) My photos - отваря прозорец, чрез който можете да вмъквате снимки от персоналните си фото албуми. Снимките ще бъдат поставени като умалени изображения и с линк към оригиналната картинка във фото албума. Повече подробности можете да намерите в ръководството Как да вмъкваме картинки в блоговете на Greti.bg?

(5) Статия - позволява вмъкването на линк към вече съществуваща статия. За разлика от бутона "По-стари статии" от тук избирате материали, които са публикувани като служебни текстове (примерно условията за използване на социалната мрежа)

(6) Още - при натискане на този бутон ще бъде вмъкнат маркер, който да показва коя част от статията да се вижда в началната страница на блога и коя част да се вижда след натискане на бутона "Още". В момента е приет друг механизъм за разделяне на статиите - първите два параграфа се показват в началната страница, а останалият текст се вижда при натискане на бутона "Още" и за това маркерът няма особено голямо значение

(7) Превключване - превключва редактора от режим на WYSIWYG към редактиране на HTML и обратното. Тази функция е само за много напреднали потребители и за това няма да изпадам в подробности около нея.

 

След като сте приключили с текста на статията си е добре да я направите лесно откриваема като въведете няколко етикета за нея. Етикетите са първите ключови думи, които ви хрумват при прочитане на текста. Тяхната идея е да дават средство за категоризация и за това гледайте да са по-общи и да описват максимално добре съдържанието на статията ви. 

tags.jpg

 За да асоциирате съществуващ етикет с вашата статия е достатъчно да кликнете на него (1). Ако желаният от вас етикет не съществува то вие можете да го създадете като го напишете в полето (2) и натиснете бутона (3). Всички новосъздадени етикети се асоциират автоматично към статията ви и са налични за следващи публикации. Можете да управлявате вашите етикети от менюто Блог » Моите етикети.

 Точно под етикетите се намира панела с опциите за публикуване. Този панел по подразбиране е попълнен с най-подходящите стойности, но нищо не пречи да ги промените както желаете. Панела изглежда така:publish-options.jpg

По-долу са обяснени всички налични полета:

Предназначение - ако сте администратор на една или повече групи то от това поле можете да избирате дали статията да се публикува към блога на някоя от групите или да е достъпна за целият сайт. Една статия може да е публикувана само към една група в даден момент или да е достъпна за целият сайт. Когато статията е част от група то при четенето й ще виждате информация за групата в горният край на статията.

Позволени са коментарите - възможни стойности са ДА и НЕ. Натиснете върху зеленият бутон ДА за да го промените на червено НЕ, като обратното също е валидно. Тази настройка контролира дали да има поле за коментари под статията ви. Модерирането на коментари е ваша отговорност и за това ако нямате намерение да влизате често е по-добре да ги изключвате.

Позволени са абонаментите - абонираните за статията ви читатели ще получават известия когато направите промени по нея. По принцип рядко се стига до ситуация в която да искате да забраните абонаментите, но все пак настройката е там и ако ви трябва нищо не ви пречи да я използвате

Показва се на началната страница - всички статии са достъпни по някакъв начин - било чрез категорията им, чрез етикетите, като резултат от търсене.. или просто като се отвори началната страница на блога и се погледне какви нови статии са налични. Чрез тази опция контролирате дали статията ви да се показва на началната страница на блога или не.

Защитено с парола - въведете някакъв символен низ в това поле и статията ви ще може да се чете единствено от хората, които знаят паролата. 

Дата на създаване и дата на публикуване - няма да ги разглеждаме тъй като говорят сами за себе си

Дата на спиране - ако желаете статията ви да е видима само за определен период то от това поле можете да изберете на коя дата да се скрие. Скритите публикации се виждат единствено от вас посредством менюто Моите статии

Локация - ако статията ви се отнася за някой град, туристическа дестинация или каквото и да е друго нещо, което има представяне на картата, то от това поле можете да въведете GPS координати или точен адрес под формата на държава, град, улица, номер... или просто да използвате текущото си местоположение. Ако информацията в това поле е попълнена то към статията ви ще има прикачена карта и всеки може да получи инструкции как да стигне до описаните в статията места.

Copyrights - по желание въведете информация за авторски права - ще се извеждат в дъното на статията ви и ще дават информация на читателите дали имат право да използват вашата публикация в техните блогове или не

Когато сте готови с текста на статията ви е време да помислите за нейното популяризиране. Най-лесното е да я споделите в други социални мрежи и така вашите приятели да могат да научат лесно за нея и да я прочетат. При споделянето на статиите се губи част от тяхната уникалност защото по подразбиране се публикуват първите няколко реда от нея, а това води до еднакво съдържание в няколко сайта - тук и мястото, на което споделяте статията си. За да избегнете този проблем е препоръчително да въвеждате кратко описание на вашата статия в полето Мета описания  - обикновено е добре да преразкажете с няколко думи вашата статия, но стилът на преразказа да е леко рекламен и да заинтригува хората, които ще го прочетат. Имайте предвид, че това описание ще се вижда при търсене в Google, при споделяне в други социални мрежи... и т.н.т. та то е много важно за привличането на читатели.

SEO-options.jpg

Полето Мета ключови думи няма особено голямо значение, но по желание можете в него да напишете основните ключови думи, които описват най-добре вашата статия. Примерно за това ръководство могат да се поставят ключови думи и изрази като: "ръководство, писане на статии, използване на блога, greti.bg, самоучител, стъпка по стъпка, редактиране, изтриване"... и т.н.т.

И стигаме до най-техничарското поле, а именно Роботи. В това поле можете да поставяте специални инструкции към търсещите машини като Google. Примерни стойности са:

  • Index - това е стойността по подразбиране и дава указания на търсещите машини да индексират съдържанието на статията и да го показват при търсене
  • Noindex - дава указания да не се индексира съдържанието и да не се показва при търсене. Тази стойност е полезна в случаите, когато статията е копирана от някъде, съдържа прекалено много изброявания, които не са полезни за Google, но са полезни за потребителите на социалната мрежа (примерно статията, която описва бутоните в редактора - тя не носи никаква стойност за потребителите на Google, но е полезна за потребителите на Greti.bg)
  • Follow - ако статията съдържа линкове то чрез тази инструкция казвате на търсещите машини да последват линковете и да индексират страниците, към които водят
  • Nofollow - с тази инструкция казвате на търсещите машини да не следват линковете. Това е полезно когато се прави каталог на сайтове - прекалено многото линкове в една страница могат да доведат да лоши последици за линкнатите сайтове и за това е по-добре връзките да не се следват

Горните стойности можете да ги комбинирате, като ги разделяте със запетая. Ако нищо не е указано статията става с атрибути Index, Follow

Да приемем, че вече сте публикували статията си и искате да я редактирате или изтриете. По-долу ще намерите възможните варианти за тези действия:

publish-edit-delete-1.jpgВариант 1 е да отидете на Блог » Моите статии, от там да намерите желаната статия и да извършите едно от следните действия:

(1) Публикуване/Спиране - ако статията е публикувана то чрез този бутон можете да я спрете и така да е видима само за вас, а ако е спряна от този бутон ще можете да я публикувате

(2) Промяна - от тук редактирате статията, като можете да променяте абсолютно всички полета без никакви ограничения.

(3) Изтриване - името на бутона е достатъчно описателно, но за пълнота нека да кажа, че от тук изтривате статията 

(4) Преглед - натискането на този бутон ще отвори статията ви във вид в който се вижда от всичките й читатели. Така можете да се ориентирате как ще изглежда и дали има нужда от допълнително форматиране за да стане по-атрактивна

Вторият вариант за редактиране или изтриване на статии е посочен по-долу. Отворете менюто Блог и намерете вашата статия. Вдясно от заглавието й ще видите иконка на която е нарисуван молив. Задръжте курсора на мишката върху иконката и от появилото се меню изберете желаната команда. Същата иконка е налична когато сте отворили пълният текста на вашата статия, на ако не я виждате то най-вероятно не сте влезли в акаунта си.

publish-edit-delete-2.jpg

 

С това се изчерпва ръководството за писане и редактиране на статии. Ако имате въпроси не се колебайте да ги зададете в нашият форум, в коментарите към статията или на лично съобщение.

 

0

Коментари