Как да вмъкваме картинки в блоговете на Greti.bg?

Публикувано от на в Съвети за използването на Greti.bg
  • Размер на шрифта: Голям Малък
  • Прочитa: 3710
  • 0 коментара
  • Печат

Писането на статии е изкуство, но още по-голямо изкуство е да се оформят добре и да изглеждат приятно за окото. Да не говорим, че в много случаи е по-лесно да се обясни нещо чрез снимка или графика, отколкото чрез думи. Ето защо блоговете в Greti.bg предлагат изключително много улеснения за вмъкване на снимки във вашите текстови материали - постарали сме се да ви предоставим максимална гъвкавост и удобство. 

Статията по-долу има за цел да ви запознае с техническите детайли по добавяне на снимки в блоговете, като всеки метод е придружен с подходящи графични и текстови обяснения. Ръководството е направено стъпка по стъпка, като за по-сложните места се отделя по-голямо внимание, а лесните действия само се споменават. Приятно четене!

ЗАБЕЛЕЖКА: Всички от посочените по-долу методи изискват да сте отворили редактора на статиите, а това става от менюто Блог » Нова статия. За да имате достъп до този редактор трябва да сте регистриран потребител и да сте влезли в акаунта си.

Водеща картинка на статията (корица)

 

Това е може би най-важната картинка. Тя се вижда когато гледате списък със статии (в началният екран на блога, при разглеждане на статии в дадена категория или филтрирани по етикет, автор и т.н.т.) и се появява в горният край на статията когато я отворите за четене. Тази картинка не можете по никакъв начин да я променяте, освен да я сменяте и изтривате. Е това е корицата на статията - той се вижда при споделяне във Facebook или други социални мрежи, когато разглеждате статиите и т.н.т и в общи линии представлява лицето на вашата публикация. Избирайте големи картинки за да не изглеждат смешно когато са самотни в горният край на екрана. Картинката трябва да е достатъчно интересна за да привлече читатели, но в същото време трябва да изгражда вярна представа за съдържанието - така читателите само с един поглед могат да преценят дали искат да прочетат текста или не. 

За да закачите такава снимка към статията си следвайте следните стъпки:

(1) Натиснете бутона "Изберете картинка за статията" 

Избор на аватар на статията - стъпка 1

 

(2) Изберете снимка от списъка

 

Избор на аватар на статията - стъпка 2

 

(3) Натиснете бутона "Готово" 

(4) Ако желаната от вас снимка не присъства в списъка първо натиснете бутона "Добавете снимки" за да я качите от вашият компютър в блога

 

Същият ефект можете да получите ако вмъкнете произволна картинка в началото на статията по посочените по-долу начини. Тази картинка отново ще се използва за корица на статията, но вече имате много повече контрол по разположението и размера й, както и за начина по който текста огражда графиката. Все пак е въпрос на избор кой метод да използвате и в много случаи избирането на корица е много по-лесно и бързо отколкото сами да разполагате картинките по същият начин.

Вмъкване на картинка в текста

Вариант 1

Този вариант е подходящ за случаите, когато желаем снимката да се използва само в блога ни и никъде другаде в сайта. Снимката няма да може да се харесва, споделя, коментира и няма да има лесен начин да я използваме в други сайтове. След като е качена ще можем да я вмъкваме в други наши статии в блога, но няма да се вижда във фото албумите ни и трудно бихме могли да я използваме във форума.

Вмъкнатата снимка ще е умалена и при натискане с мишката върху нея ще се появява в цял размер, но без да се отваря нова страница от сайта.

За да постигнете този ефект използвайте следните стъпки:

(1) Натиснете бутона "Вмъкване на снимки", който се намира точно над редактора

Blog-image-1.JPG

(2) Ако вашата снимка не присъства в списъка натиснете бутона "Добавете снимки" за да я изберете от вашият компютър и да я качите в блога

Избор на снимка

(3) Кликнете върху желаната снимка за да я вмъкнете в статията ви

(4) Затворете прозореца за избор като кликнете върху бутона "Вмъкване на снимки" от стъпка 1

 

Вариант 2

Този вариант е разширена версия на Вариант 1. Подходящ е за случаите, когато искаме да вмъкнем снимката в оригиналният й размер и да можем да избираме дали да се уголемява при кликане върху нея. Остава ограничението, че снимката ще е достъпна само и единствено за статиите в блога ни.

(1) Натиснете бутона "Вмъкване на снимки", както е посочено в първата стъпка на Вариант 1

(2) Ако снимката не е налична в списъка я качете в блога както е описано във втора стъпка на Вариант 1 (по желание можете да я качите по-късно)

(3) Натиснете бутона "Разширен мениджър"

Blog-image-3.JPG

След изпълнението на тези стъпки трябва да видите разширеният мениджър за управление на мултимедия в блога:

Blog-advanced-manager.JPG

Ето за какво служат отделните бутони:

1) Отваря диалог за качване на снимки или документи - изберете какво искате да качите и то ще се появи в списъка на наличните файлове

2) С бутона "Нова папка" можете да създадете нова папка и така да организирате съдържанието по по-удобен за вас начин. За да качвате снимки в дадена папка първо кликнете на името й и след това натиснете бутона за добавяне на снимки.

3) Списък с наличните снимки - кликнете върху някоя снимка за да се отвори панела вдясно

4) Изберете някой от наличните размери. Когато снимката се качва автоматично се генерира нейно умалено копие (thumbnail). С бутона "Нов размер" можете да създадете допълнително копие на снимката ви с посочени от вас размери (това е удобно когато искате статията ви да се зарежда бързо и да пестите трафик на читателите си)

5) Настройките на вмъкването са както следва:

    • Показвай заглавието на снимката - ако го маркирате можете да въведете заглавие на вашата снимка. То ще се показва когато читателите ви задържат курсора на мишката върху картинката. Препоръчваме ви да въвеждате заглавие защото в противен случай ще се показва името на файла при задържане на мишката върху снимката, а това не е особено красиво.
    • Снимката да може да се отваря в цял прозорец - това е полезно в случаите, когато вмъквате в статията си умалени варианти на вашата снимка. При кликане читателите ви ще видят картинката в пълният й размер без да се отваря нова страница. Можете сами да определите кой размер на снимката да се използва за пълен преглед.
    • Снимката да е точно с посочените размери - снимката ще се изтегли от браузъра на читателите ви в пълният си размер, но ще се визуализира с посочените от вас размери. Това е полезно в случаите когато искате читателите ви да могат лесно да запишат дадена снимка в пълен размер (десен бутон на мишката върху снимката и от там - запис), но без тя да заема много място на екрана. Използването на тази опция не променя размера на файла, а само визуализацията на картинката.

6) Вмъква снимката в статията, като взима под внимание всички направени настройки и избраният размер. Всяко натискане на бутона вмъква снимката (или друга избрана снимка) на мястото на което е бил текстовият курсор преди да отворите мениджъра на картинки.

7) Затваря мениджъра и се връщате в статията. Същият ефект се постига ако кликнете върху празно място извън прозореца на мениджъра

8) Изтрива маркираната снимка, както и всичките нейни оразмерени копия

 

Вариант 3

Картинката се качва в персоналните ви фото албуми и след това се вмъква в цял размер в текста, но без да има линк към нея в статията (ако искате в последствие можете да направите снимката в статията да линква към тази в албума ви, но това не се прави автоматично). Така снимката ще може да се коментира от вашите приятели, да се споделя в други социални мрежи и да се използва в други сайтове или форума. Ако някой чете статията ви няма как да разбере, че снимката е публикувана в персонален фото албум. Картинката ще е видима за всички които могат да виждат статията (без значение от настройките за видимост на фото албума)

За да постигнете този ефект е необходимо първо да създадете фото албум (или да използвате съществуващ) и да качите вашата снимка в него:

(1) - (2) Отворете Снимки » Създаване на фото албум

Create-album-1.JPG

(3) Попълнете данните за вашият нов фото албум. В графата "Видимо от" изберете кой да вижда албума ви - тази настройка няма никакво значение за вмъкването на снимката в блога - вмъкнатите снимки ще се виждат от всички, които могат да виждат статията

(4) Натиснете бутона "Създаване на албум"

Create-album-3-4.JPG

 След като фото албума е създаден успешно можете да пристъпите към добавяне на снимки в него. За целта отворете новосъздадения албум като отидете в менюто Снимки, намерете албума в списъка и кликнете върху него. В горният десен ъгъл ще видите бутон "Добавяне на снимки":

select-images.jpg

Тук имате два варианта - единия е да отворите Windows Explorer, да маркирате желаните файлове и да ги завлечете в появилата се кутийка. Вторият вариант е да натиснете бутона "Избор на снимки" и от там да посочите кои изображения да се публикуват. И при двата варианта можете да избирате повече от една снимка. 


Забележка:
Посоченият диалог е наличен само за съвременни браузъри като Google Chrome, Firefox и Internet Explorer 9 (или по-нов). Ако разглеждате сайта през Internet Explorer 8 (или по-стар) ще виждате различен екран, но поради слабото използване на този браузър няма да се впускаме в подробни обяснения.

Когато сте попълнили списъка със снимки за качване натиснете бутона "Добавяне" или натиснете червеният бутон Х срещу името на съответната снимка за да я премахнете от списъка (снимките все още не са качени в сайта!):

add-images.JPG


Изчакайте да се качат всички снимки (успешно качените ще имат зелена отметка срещу името си) и ако желаете можете да модифицирате имената им. Това става като натиснете моливчето до името на всяка снимка, а когато сте готови с редактирането натиснете Enter

edit-image-name.JPG

 

Снимките вече са качени във фото албума ви, имат подходящи имена и са готови за използване. За да ги вмъкнете в статия от блога си отворете редактора на статии (Блог » Нова статия) и от там отворете разширеният мениджър на картинки (както е обяснено в първите стъпки на Вариант 2). 

insert-image-albums.JPG

Единствената разлика с Вариант 2 е, че сега кликате на "Моите албуми" (1) за да изберете желаната снимка. Не можете да създавате папки и нямате умалени размери на снимките, но всички останали функции са на ваше разположение.

 

Вариант 4

Картинките се добавят във ваш персонален фото албум и се вмъкват в статиите като умалено изображение с линк към снимката в албума. Умаленото изображение ще може да се вижда от всички, които виждат статията ви, а пълният размер на снимката ще се вижда от всички, които могат да виждат албума ви. При задържане на мишката върху изображението се извежда пояснително съобщение, че това е снимка от персонален албум и при кликане ще се отвори в нов таб на браузъра.

За да постигнете този ефект следвайте тези стъпки:

(1) Следвайте стъпките на Вариант 3 за да създадете фото арбум и да добавите снимки в него

(2) Натиснете бутона My Photos в долната част на редактора и изберете желаната снимка от желаният албум. Можете да вмъквате множество снимки като просто кликате върху тях. Когато сте готови затворете прозореца със снимките.

my-photos.JPG

Вариант 5

Картинката е качена в произволен сайт (включително персоналните фото албуми на Greti.bg) и имате линк към нея. Направете проверка дали линка сочи директно към картинката, като просто го поставите в адресната лента на браузъра ви и натиснете Enter. Ако се зареди само и единствено желаната картинка то тогава няма проблем да я вмъкнете в статията си. Ако се покаже каквато и да е друга част от сайта то тогава вмъкването няма да е успешно. 

При този метод имате пълен контрол върху снимката - можете да задавате разстоянието на текста вляво и вдясно от нея, метода по който текста да обгражда изображението, пояснителният текст, който да се показва при задържане на мишката отгоре й... и т.н.т.

Една често пропускана особеност е в това, че снимката по някое време може вече да не е достъпна в сайта, от който сте я взели. Поради тази причина ви препоръчваме да използвате този метод единствено ако сте сигурни, че снимката няма да бъде премахната в бъдеще (примерно ако я взимате от ваш сайт или ако сте я добавили в персоналният си албум в Greti.bg - ние не изтриваме снимки)

За да вмъкнете картинка чрез линка й използвайте следните стъпки:

 (1) В палитрата с инструменти на редактора намерете бутона за вмъкване на снимка:

insert-image-link.JPG

(2) В появилият се прозорец поставете линка към снимката в полето URL - това е единственият задължителен параметър и всички останали се попълват по желание. Когато сте готови натиснете бутона "Вмъкни" и това е - снимката е поставена в статията.

insert-image-link-p1.jpg

Ето кратко описание за какво служат отделните полета в този диалог:

Раздел "Общи"

• URL на картинката - задължителен параметър. Въведете адреса на картинката, но внимавайте да сочи директно към изображението, а не към страница от сайта

• Описание на картинката - вижда се единствено от хората, които са забранили зареждането на картинки в браузъра си. Хубаво е да слагате описателен текст в това поле за да става ясно какво има на изображението

• Заглавие - текста в това поле ще се появява когато задържите курсора на мишката върху изображението. Подходящо е за вмъкване на допълнителна информация за картинката

Раздел "Външен вид"

• Подравняване - от тук избирате начина по който текста да "облива" картинката. Полето за предварителен изглед ви показва какъв ще е резултата при всяка стойност

• Размери - това няма да промени размера на файла, а само заеманата на екрана площ. Въведете число в пиксели за да ограничите картинката до определен размер или да я разпънете малко (но със загуба на качество)

• Вертикално разстояние - ако текста е "прилепнал" плътно до долната или горната рамка на картинката можете да използвате тази настройка за да го отдалечите малко. Въвежданата стойност е в пиксели и показва колко празно разстояние да има между текста и рамките.

• Хоризонтално разстояние - като горното, но показва какво да е празното разстояние между текста и лявата или дясната рамка на снимката. Обикновено не е красиво текста да е плътно до снимката и за това е добре да променяте тази настройка.

• Рамка - ако искате вашата снимка да има рамка то тук въведете дебелината й в брой пиксели

• Клас и стил - тези настройки са за прекалено напреднали потребители и по-добре не ги закачайте, освен ако не знаете какво правите

Раздел "За напреднали" - него няма да го разглеждаме поради простата причина, че се използва изключително рядко и то от хора, които знаят какво правят

 

Можете да променяте горните настройки за всяка една вмъкната в статията картинка като просто кликнете на нея за да я селектирате и натиснете бутона за вмъкване - диалога ще е автоматично попълнен с вече известните данни. По този начин можете да променяте настройките на всички снимки, без значение по кой метод са вмъкнати в текста. Когато снимката е селектирана можете да я центрирате, да я подравните вляво или вдясно... и т.н.т. като използвате съответните бутони на редактора.

 

С това се изчерпват методите за поставяне на изображения в блоговете. Надявам се това ръководство да е отговорило на повечето ви въпроси, но ако все още има неясни неща не се колебайте да ни попитате в коментарите към статията, в групата на сайта (погледнете в началото на страницата и ще забележите коя е) или във форума.

Етикети: Greti.bg Самоучител

Коментари