Тайланд – цветове, аромати и екзотика

Публикувано от на в Пътуване и туризъм
  • Размер на шрифта: Голям Малък
  • Прочитa: 6181
  • 0 коментара
  • Печат

Идеята за почивка в азиатска страна винаги ме е привличала със своята екзотика и колорит. Избрах си Тайланд по препоръка на приятели и съм им много благодарен за съвета. Те бяха останали доста впечатлени от екскурзията си до там, аз също не останах по-малко очарован. Тайланд има славата на райско кътче и когато го видиш с очите си разбираш, че тя е заслужена и неслучайно страната е една от най-популярните туристически дестинации. На хубавото всички се лепят, както се казва.

 

Пристигнахме в Бангкок и по програма имахме два дни да го разгледаме, преди да хванем полета до остров Пукет. Първият ден все още се съвземахме от часовата разлика и всички бяхме доста уморени, за да се насладим както трябва на гледките и забележителностите. На вторият обаче поправихме тази наша грешка или поне отчасти, защото е невъзможно да видиш всичко в този многомилионен град само за няколко часа.

Бангкок непрекъснато е в движение. Типични за тайландците са такситата тип „тук-тук”. Те приличат на мотоциклети с кош и покрив и са на три колела. Нямат брояч и е добре преди да се качите да се пазарите с шофьора, за да не останете изненадани накрая. Излизат малко по-скъпо от обикновените таксита, но определено са много по-атрактивния начин на придвижване.

Модерният център на Бангкок е районът Силом. Това е районът на стъклените небостъргачи, на луксозните хотели и на офисите на влиятелни компании. Тук отсядат най-богатите туристи, а по-голямата част от екскурзиантите предпочитат историческият център. Да знаете, че ако тайландската кухня не ви понася и не сте фен на морската кухня и екзотичните подправки, то търсете булевард Конвент. Там има всякакви ресторанти – италиански, швейцарски, ирландски. Аз не можах да свикна с азиатската храна, макар другите от компанията сладко да се наслаждаваха на екстравагантните ястия и напитки.

Историческият център, който споменах, се намира на остров Раттанакосин, който се образува от река Чао Прайя, притоците й и земята около тях. Тук в Старият град се намира Кралския дворец, разрушен от бирманците и възстановен в началото на 19 век, когато започва разрастването на Бангкок. Разположеният в храма на двореца изумруден Буда е гордостта на тайландците – това е огромна статуя върху златен трон, направена от монолитен къс жадеит (висок клас нефрит). Статуята, заедно с позлатения трон, тежи около пет тона и половина и е на повече от 500 години.

В Бангкок има 140 водни канала, заради които често е наричан Венеция на Изтока. Обиколката с лодка, корабче или скутер предоставя страхотна възможност да видиш как живеят обикновените тайландци. Докато плавахме снимахме перящите, готвещи или просто зяпащи наоколо местни жители, гледахме как децата им скачаха в мътната вода, рибари ловяха риба, лодки събираха боклука, а някои усмихнато махаха от кейовете и се кланяха за поздрав.

В града има и много пазари, тип Капалъ Чарши или Илиенци, където може да си купиш всичко – от храна и дрехи до скъпоценности. Пазарлъкът тук е задължителен, обикновено първоначалната цена пада до три пъти, ако умеете да преговаряте. Хубавото на тези пазари е, че са денонощни и ако не успеете да издържите на жегата през деня, спокойно може да дойдете в късните часове. Ние ги посетихме късно вечерта и останахме доволни от покупките – сувенири за приятели и някои по-екзотични дрехи за спомен, всичко на достъпна цена.

На следващия ден летяхме до остров Пукет, перлата на Андаманско море. Намира се само на 867 км южно от Бангкок, така че полетът ни беше кратък.  Любопитна информация е, че името на острова означава планина или хълм на малайски, защото острова изглежда като планина отдалече. Старото му име пък е Таланг, означаващо морски нос.

Пукет има всички нужни съставки за рая – палмови плажове с мек и чист пясък, заобиколени от лазурно синя вода, богат подводен свят, уникални национални паркове, истински тропически джунгли и екзотичен нощен живот, какво повече да иска човек. Неслучайно островът е оглавил класацията за райско място за почивка – с нереалната природа и сякаш нарисувани пейзажи, зареждащи с положителна енергия всеки стъпил тук, той определено заслужава да е лидер.

Освен пъстроцветна тропическа гледка остров Пукет ни предложи и много забавления. Започнахме с разходка с морско кану – незабравимо пътешествие в уникалния свят на морски пещери и лагуни, създавани от природата в течение на хилядолетия. Тук условията са перфектни и за водни спортове – гмуркане, водни ски, сърф. Ако сте любител, определено трябва да отделите поне един ден за тях, атмосферата е невероятна.

Друго нещо, което не трябва да пропускате, е паркът Fanta Sea. Тук ще видите незабравимо екзотично шоу, посветено на историята на Тайланд. Необикновеното представление е в стил Лас Вегас и обединява в себе си тайски фолклор, магическо шоу, въздушен балет, акробатична трупа, циркови номера с участието на над 30 слона, множество птици и биволи. Разхождайки се из парка, ще се насладите и на необикновената красота на езерата и площадите с фонтани и дворци.

Островите Пи Пи са още една спирка, която не пропуснахме в нашата екскурзия, и вие не трябва да я пропускате, ако сте решили да посетите този източен рай. Тук е събрана красотата на коралови рифове и пещери, съчетана с екзотиката на историите за Андаманските пирати.  Великолепието на девствената природа е толкова магическо, сякаш нереално и илюзорно, човек не може да повярва, че все още има такива кътчета на нашата планета.

Като цяло впечатленията ми за тайландския народ са доста добри – те са усмихнати и любезни, посрещат туристите с гостоприемство и се държат мило с тях. Местно семейство дори ни покани на гости в къщата си до плажа, като ние не забравихме да се събуем преди да влезем, защото за тях това е голяма обида. Смирението и спокойствието на тайландците са заразяващи и сред тях започваш да се чувстваш по-хрисим и кротък, каквито са те самите.

Дните, прекарани в Тайланд, мога да опиша само с една дума – рай. Не знам дали съществува задгробен живот и дали съм заслужил да съм там, но тук на земята аз вече го преживях. Неповторимите плажове и тюркоазените води, масажите, спокойствието на великолепната природа, на горите и планините – те вдъхват усещане за вечност и зареждат с космическа енергия. Екзотиката на Тайланд ще ме преследва винаги и ще си спомням за нея с усмивка и копнеж за повторен допир.

0

Коментари