Какво е колективно пазаруване?

Публикувано от на в Колективно пазаруване
  • Размер на шрифта: Голям Малък
  • Прочитa: 4063
  • 1 коментар
  • Печат

Началото на груповото пазаруване е дадено през 2007 година когато американски сайт стартира проект, в който всеки ден предлага възможност за закупуване на един продукт с намаление от 50%. Офертата обаче става активна единствено ако определен брой хора закупят даденият продукт. От тук идва и наименованието на услугата - колективно/групово пазаруване, при което определен брой хора купуват дадена стока с намаление, а търговецът на практика я продава на цена на едро. Съчетанието между шанса за потребителя да купи нещо с изключително голяма отстъпка и възможността за търговеца да привлече клиенти, като същевременно  рекламира своя бизнес правят колективното пазаруване хит в интернет пространството за отрицателен период от време.

Постепенно услугата се развива като на пазара се появяват редица сайтове за групово пазаруване, предлагащи стотици оферти подходящи за всеки пол и всяка възраст.  В българското интернет пространство също се появиха десетки такива проекти, някои успешни други не. Все повече потребители ползват техните услуги, което от своя страна поражда редица въпроси за същността на покупка от такъв сайт, за начина на плащане, гаранции за качество и други.

На първо място трябва да се отбележи, че е необходимо внимателно да проверите сайтът за колективно пазарува преди да направите покупка от него. Най-важното тук е дали сайтът е регистриран на фирма, а това обикновено може да се види в секция „ За нас”, ”Кои сме ние” или „Контакти”, разположена в горната или долната част на началната страница. Ако откриете, че сайтът не е регистриран на фирма е силно препоръчително да го затворите и да не го отваряте никога повече. На второ място е важно да прочетете общите условия за ползване. Това е задължително тъй като при регистрация Вие сте длъжни да се съгласите с тях. На практика общите условия са договор между Вас и фирмата-собственик на сайта, който казано на жаргон „им връзва гащите” ако започнете да недоволствате. Общите условия са важни защото в тях ще откриете вашите права и задължения, както и един друг важен момент: сайтът не поема отговорност ако търговецът на дадена услуга Ви излъже. На практика той е само платформа, която посредничи за сключване на сделката. Това обаче не бива да Ви притеснява, тъй като търговецът на услуга или продукт също сключва такъв договор и ако се стигне до злоупотреба фирмата собственик на сайта за групово пазаруване без съмнение ще предприеме съдебни действия и ще защити както своите, така и вашите права. Именно поради тази причина е от фундаментална важност да избирате сайт за колективно пазаруване който да е собственост на фирма и да са налични общи условия за ползване.

Следва стандартна регистрация в сайта, свързана с попълване на имена, имейл, град и телефон. Това става с помощта на бутон „Регистрирай се”, „Вход” или „Създай акаунт” обикновено разположен на видно за потребители място. Ако възнамерявате да правите покупка, а не си правите регистрация от чисто любопитство е силно препоръчително да въведете реалните си данни при създаването на профил в даден сайт за групово пазаруване.

След като вече сте убедени, че сайтът  за групово пазаруване, който сте избрали е сигурен и имате регистрация в него можете да пристъпите към покупка на дадена услуга или продукт още известна като „покупка на ваучер”. В практиката се е наложил този термин поради факта, че ако закупите да речем торта във вашият профил ще се генерира виртуален ваучер с името и цената на продукта/услугата, както и фирмата, която я предлага. Също така ще можете да видите валидността на ваучера в дни, както и неговия уникален номер. За да получите своята торта пък е необходимо да разпечатате виртуалният ваучер за да го превърнете в хартиен, а след това да го занесете с сладкарницата, от която сте купили тортата през сайта за групово пазаруване за да получите вашето „сладко изкушение”. Именно чрез уникалния номер на вашия ваучер в сладкарницата ще разберат, че той е реален и че Вие действително сте платили за тортата през сайта за колективно пазаруване.

Тук се намесва и въпросът с плащането и по-точно как да заплатите виртуалният ваучер за изкусителната шоколадова торта, която сте си избрали. След като сте цъкнали на офертата за тортата, видели сте цената и процентното намаление трябва да изберете опцията за закупуване. Това става с цъкване на бутон от сорта на „Грабни”, „Купи” или „Плати сега” разположен някъде около офертата. Натискането на този бутон ще Ви отведе в нова страница където трябва да изберете метод за плащане. Повечето сайтове предлагат разнообразие от разплащателни методи - от кредитна карта, през ePay та чак до банков превод. Ние бихме Ви препоръчали да ползвате еPay от гледна точка на сигурността и като цяло да избягвате разплащането с дебитна или кредитна карта през интернет. Разбира се изборът на разплащателен метод е изцяло във ваши ръце. Абсолютно задължително е да подходите към метод, с който сте запознати. Ако ePay и PayPal са просто две думички, които не ви говорят нищо изберете плащане чрез банков превод или посредством EasyPay. Ако пък не Ви се ходи до банката, както вече споменахме можете да използвате вашата дебитна карта. Транзакциите през дебитна карта са с гарантирана сигурност от Борика (банкова организация за разплащане), но сигурността Ви в интернет никога не може да е 100%.

След като изберете да кажем да платите през вашата дебитна карта ще бъдете препратени към страница с текст от сорта на „Вашето плащане се извършва в момента”, а след това ще бъдете пренасочени към страницата с вашите виртуални ваучери където този за изкусителната шоколадова торта вече ще е наличен.

Изключително важно е да отбележим, че след като изберете метода за плащане трябва да се съгласите с общите условия на сайта. Също така в повечето случаи всеки виртуален ваучер е съпроводен и със свои общи условия, с които също трябва да се съгласите. Те съдържат важна информация като валидност, телефон за контакти с фирмата  и изглеждат по следния начин:

Ако някое от общите условия за ползване на ваучера не Ви е ясно не го купувайте. Върнете се на страницата на офертата и вижте дали има възможност да зададете въпрос към продавача. Ако има такава задайте своя въпрос и изчакайте отговора. Там също така ще можете да видите и отговори на въпроси, зададени от други потребител. Тук е момента да споменем, че общите условия за ваучера обикновено се поставят от фирмата продавач. Ако те Ви изглеждат съмнителни или пък цената на услугата Ви се струва нереална е препоръчително да проверите какви са отзивите за дадената фирма в интернет пространството. Но да се върнем на общите условия на ваучера и на изключително важния извод: Не купувайте ако нещо не Ви е ясно, изкусителната шоколадова торта много лесно може да се окаже еклер със засъхнал крем!!!

След всички обяснения за избор на сигурен сайт за колективно пазаруване и приемане на общи условия вероятно се чудите какви гаранции получавате, че продуктът, който ще получите отговаря на продукта, който сте закупили. А отговорът е, че не получавате абсолютно никакви гаранции. При измама  фирмата собственик на сайтът за групово пазаруване най-вероятно ще съди фирмата измамник. Вие можете да направите също. За да избегнете това, обаче е препоръчително да следвате всички стъпки от внимателно прочитане на общите условия до проверка на отзивите за фирмата продавач в интернет. А за да сте още по-сигурни и спокойни за своята покупка, когато говорим за продукт или услуга на голяма стойност е препоръчително да посетите и офиса или магазина на фирмата за да уверите в действителността на офертата преди да пристъпите към покупка на ваучер.

И въпреки всички „подводни камъни”, които изброихме груповото пазаруване си остава един приятен начин да си купите изкусителна шоколадова торта или релаксиращ масаж на атрактивна цена и не бива да изпускате този последен „хит” в интернет пространството. Разбира се и тук като при всяка друга покупка трябва да се подхожда с внимание към условията, които предлага продавачът.

0

Коментари

  • Емил Иванов
    Емил Иванов 20 Август 2012 (Понеделник)

    Винаги ми е било интересно от къде е тръгнала цялата тази работа с колективните сайтове - сега ми се изясни :)

  • Моля влезте в профила си за да можете да коментирате.