Търговци и потребители, бъдете активни!

Публикувано от на в Колективно пазаруване
  • Размер на шрифта: Голям Малък
  • Прочитa: 4392
  • 0 коментара
  • Печат

Колективното пазаруване е атрактивно, като предлага изключително голям брой продукти и услуги на разнообразни цени и при разнообразни условия. Същевременно обаче, неговият бум бе използван от редица недобросъвестни търговци с цел фиктивни продажби и бърза печалба на гърба на наивните клиенти. Други хитри търговци продават продукт или услуга при определени условия, а в последствие се оказва, че реалните условия са други или трябва да доплатите определени сума за продукта, който вече сте закупили. Подводните камъни при офертите за колективно пазаруване са наистина доста и в този ред на мисли е силно препоръчително в интернет пространството да има активно обсъждане на различните предложения и фирмите, които ги предлагат. Активната  позиция на всеки от нас лесно може да спести време, пари и нерви на други потребители на сайтовете за групово пазаруване.

Обсъждането на офертите за колективно пазаруване трябва да бъде двустранен процес, в който участват както купувачите, така и продавачите.  Тук трябва да отбележим, че много голяма част от търговците пренебрегват необходимостта от тяхното присъствие в социалните мрежи. Ако дадена фирма иска да привлече нови клиенти задължително трябва да заложи на присъствие в интернет пространството. Колкото повече информация намират потребителите за даден търговец, толкова по-лесно е за тях да направят своя избор. Ще използваме прост пример, в който искаме да закупим екскурзия в чужбина от сайт за колективно пазаруване. Харесали сме 2 оферти, но предвид високата цена решаваме да проверим наличната информация за фирмите-търговци в интернет. „Фирма 1” има няколко профила в социалните мрежи, обновява ги редовно и се стреми да комуникира със своите клиенти. За „фирма 2” не намираме нищо. По този начин ние сме принудени да посетим офиса на „фирма 2” за да добием лично впечатление. Същевременно обаче,  липсата на информация в интернет може да ни наведе на мисълта, че същата тази „фирма 2” вероятно е фиктивна и просто иска да ни измами. Това пък може да ни откаже и от посещение на място. Отваряйки профила на „фирма 1” в дадена социална мрежа, ние сме видели снимки от вече минали екскурзии и отзиви от потребителите. Това лесно може да създаде в съзнанието ни т.нар „trusted profile”( от английски – сигурен профил/ на който, можем да се доверим) на тази фирма. Иначе казано, да ни накара да й се доверим по-лесно при своя избор. Разбира се и при „фирма 1” не е изключено посещението на място, но присъствието в интернет  и създаването на „trusted profile” са от фундаментална важност в 21-ви век.

followers1.pngПрисъствието на фирмите, предлагащи разнообразни предложения за групово пазаруване е свързано и с активността на потребителите. Колкото по-активни са потребителите, толкова по-лесен и правилен е техният избор. Участието в дискусии на определени предложения могат да Ви спестят нерви и пари. Винаги когато харесате дадена оферта за колективно пазаруване потърсете или създайте дискусия за нея, например във форума на greti.bg. Обсъждането може да Ви помогне да откриете плюсове или минуси на офертата, които първоначално сте пропуснали. Може да Ви запознае с мнения на потребители, които вече са закупили дадения продукт или услуга. Дори е възможно да попаднете на по-изгодно, идентично предложение. Фактът, че дадена оферта Ви предлага определено намаление, не бива да Ви успокоява и да Ви прави небрежни. Напротив, много нелоялни търговци използват сайтовете за групово пазаруване с цел натрупване на бърза печалба. Именно поради тази причина Вие, потребителите трябва да сте активни и да дискутирате в интернет пространството както различните оферти, така и фирмите предлагащи ги.

Последният важен момент, който ще засегнем е свързан с публикуването на отзиви. И тук потребителите/клиентите трябва да са изключително активни. Всеки път когато закупите продукт или услуга публикувайте и отзив. Това може да стена в дискусия за конкретната оферта, във фирмения профил на търговеца, а защо не и на двете места. Вашите отзиви могат да помогнат на останалите потребители да получат реална представа за офертата и фирмата, която я предлага. В тази връзка се старайте вашите отзиви да  отразяват реално същността на продукта или услугата, която сте получили. Ако са Ви измамили не се притеснявайте да го споделите. Не искате и друг да бъде измамен, нали? Ако пък сте получили отлично обслужване, това е прекрасен повод и други да се възползват от професионализма на определена фирма. В този ред на мисли трябва да посочим, че и фирмите се нуждаят от вашите отзиви. Те ги ориентират за посоките, в които са нужни подобрения. Също така вашият положителен коментар може да ги мотивира, но и им помага да създадат положителен имидж пред останалите, потенциални клиенти. Затова не се колебайте да публикувате отзиви в интернет, за всяка групова оферта, от която сте се възползвали. Вашето мнение е важно!

0

Коментари