Ноевият ковчег

Постройте кораб за всички животни и ги спасете от наближаващото наводнение. Строителството обаче не се извършва с чук и трион, а като решавате логически задачи.

Информация

Всички задачи изискват да попълните мрежа от квадратчета по единственият правилен начин. Изберете пъзел и когато се отвори ще видите няколко празни реда и колони. До всеки ред и колона са записани серия от числа - те показват по какъв начин трябва да маркирате празните квадрати. Примерно комбинацията 1 1 1 изисква на реда/колоната да имате точно 3 маркирани квадратчета, като задължително между тях трябва да има минимум по 1 празно. Комбинация като 2 3 1 изисква да имате 2 маркирани, следвани от поне 1 празно, следвани от 3 маркирани, отново поне едно празно и поредицата да завършва с 1 маркирано (не е задължително първото и последното квадратче да опират в рамките на игралното поле - важното е да се следва бройката и конфигурацията). Казано по друг начин числата показват колко и какви групи от маркирани квадратчета трябва да създадете в съответният ред/колона, а като правило между групите трябва да има поне едно празно квадратче.

Почти всеки пъзел има няколко реда и колони, които могат да се подредят по един единствен начин (бройката на запълнените квадрати е такава, че нямате никакви възможности за вариации) - ако започнете от тях пъзела се разплита сравнително лесно.

С мишката кликнете върху празно квадратче за да го маркирате или върху маркирано за да го освободите. Когато сте сигурни, че някое квадратче трябва да остане празно можете да го маркирате като празно като задържите интервал и кликнете върху него (тази операция не е задължителна, но помага при решаването на по-сложните пъзели). Всеки успешно подреден ребус създава по една част от кораба, а целта е постепенно да сглобите целият плавателен съд и да натоварите животните.
  • Логически
Дата на добавяне: 2013-05-14 02:51:06 EEST
Играна (пъти): 2703